Hoe herken je een virus op je computer?

6 oktober 2022
Vingerprint op toetsenbord

Een virus op je computer, een nachtmerrie voor iedereen. Maar hoe herken je een virus op je computer? Er zijn verschillende manieren waaruit je kunt opmaken dat je te maken hebt met een virus op je computer. De malware heeft je computer bereikt en dat kun je merken aan een aantal dingen.

Pop-ups

Terwijl je je internet gebruikt merk je dat er continu pop-ups verschijnen in je beeldscherm. Dit is hoogstwaarschijnlijk het gevolg van de virus die je computer heeft bereikt. De pop-ups herken je door het feit dat het ineens in je beeldscherm verschijnt en het vaak onderwerpen bevat waar jij op dat moment niets mee te maken hebt. Het verschijnen van pop-ups is het gevolg van een slechte beveiliging van je computer en komt vaak door het bezoeken van websites die malware bevatten.

Waarschuwing van mensen

Een andere manier waarop je er achter kunt komen dat je te maken hebt met een virus is als je van mensen in je omgeving hoort dat zij een bericht van jou hebben gekregen met vreemde informatie. Denk bijvoorbeeld aan e-mails of facebook berichten. Vaak bestaan deze berichten uit linkjes waarmee je de virus makkelijk kunt verspreiden. Als deze mensen ook op het linkje klikken, kunnen ook zij te maken krijgen met de malware. Een goede beveiliging van je computer kan dit voorkomen.

Computer maakt zelf keuzes

Als je in de gaten hebt dat je computer zelf dingen opent, kan dit ook het gevolg zijn van een virus die je computer heeft bereikt. Als de computer zelf keuzes begint te maken heeft de malware je computer dusdanig bereikt dat het besturingssysteem is beïnvloed. Je computer wordt hierdoor niet meer bruikbaar en je merkt dat je de macht over je eigen computer bent verloren. Een goede beveiliging van je computer kan ook dit probleem voorkomen en verhelpen.

Computer functioneert minder snel

Als je merkt dat je computer traag is en vaak vastloopt, kan dit ook het gevolg zijn van malware. Doordat de virus zoveel processen met zich meebrengt wordt het lastig voor je computer om dit te verwerken. Het gevolg van dit probleem is dat je computer niet meer op de juiste manier presteert en dit kan er zelfs voor zorgen dat je hele computer crasht. Ook kan de virus ervoor zorgen dat opgeslagen documenten verdwijnen en raak je hiermee waardevolle dingen kwijt, zorg er dus voor dat je computer op de best mogelijke manier is beveiligd met de virus software.

Share this Article