Boekhouden

Boekhouden staat ook wel bekend als Accountancy, dit zorgt ervoor dat alle financiële aspecten van jouw bedrijf bijgehouden worden en op de juiste manier worden toegepast. Boekhouden zorgt ervoor dat je een goede inzicht hebt op je financiële situatie en hierop kunt anticiperen. Door de juiste software te gebruiken kun je je werk makkelijker, effectiever en efficiënter uitvoeren. Je kunt bij boekhouden voornamelijk denken aan je winst en verlies, jaarverslagen en rekeningen, het financiële beleid, je inkomsten en uitgaven etc.

Boekhouden is dus een essentieel onderdeel voor je bedrijf en daardoor is het noodzakelijk dat deze processen optimaal verlopen, een boekhoudsysteem biedt je de tools om deze onderdelen op de juiste manier te beheren. Je kunt met de juiste software het beste boekhouding bijhouden. Je moet als bedrijf je boekhouding voor langere tijd bewaren en uiteindelijk inleveren. Lees verder voor de antwoorden op deze onderwerpen die van belang zijn voor je boekhouding.

Wat is boekhouden?

Boekhouden is een essentieel onderdeel voor de financiële processen binnen je bedrijf. Het geldt als het fundament waarmee je inzicht krijgt over je financiële situatie. Indien je boekhouden op de beste manier toepast wordt het werk veel effectiever en efficiënter. De overzichtelijkheid zorgt ervoor dat je weet wat je kunt doen met de financiële middelen en hiermee kunnen onnodige kosten worden teruggebracht. Je kunt sneller anticiperen op veranderende situaties en op deze manier kun je je producten en diensten op de best mogelijke manier leveren voor je klanten.

Boekhouden is voor ieder onderdeel binnen je bedrijf van belang, zonder geld is er namelijk voor géén enkel onderdeel van je bedrijf de mogelijkheid om winst te boeken op de relevante gebieden. Bij boekhouden moet je voornamelijk denken aan je winst en verlies, jaarverslagen en rekeningen, het financiële beleid in zijn geheel en natuurlijk ook je inkomsten en uitgaven.

Hoe kun je het beste boekhouding bijhouden?

Boekhouding kun je het beste bijhouden door de juiste software te gebruiken. Door middel van de juiste software krijg je de juiste overzichten in beeld en kun je effectiever en efficiënter omgaan met de financiële middelen van jouw bedrijf. Door alle facturen, bonnen, offertes etc. in je systeem te zetten, met behulp van de geautomatiseerde administratieve taken, zorg je ervoor dat alle gegevens op de juiste manier staan verwerkt in je boekhouden software.

Door een goed overzicht samen te stellen van je inkomsten en uitgaven, je winst en verlies en van het beheer van je producten kun je voor jezelf nagaan waar er ruimte voor verbetering is. Je kunt het beste deze onderdelen bijhouden door een software te gebruiken waarin veel van de tools geautomatiseerd zijn. Door de bonnen, facturen en offertes in te scannen worden de cijfers automatisch aangepast. Zo kun je het beste boekhouding bijhouden.

Hoe lang boekhouding bijhouden als particulier?

Voor een particulier is het niet verplicht om de met boekhouding gerelateerde administratieve gegevens te bewaren. Echter is het wel zo dat de belastingdienst nog 5 jaar lang belasting kan navorderen. Het wordt dan ook geadviseerd om je administratie daarom ten minste 5 jaar lang te bewaren. Het kan namelijk zo zijn dat je het niet eens bent met een navordering, dan is het van belang dat je dit kan bewijzen.

Hoe lang moet je als een bedrijf de boekhouding bewaren?

In tegenstelling tot een particulier is het als bedrijf wel verplicht om de administratie van je boekhouding te bewaren. Je financiële gegevens moeten bijgehouden worden en dit gaat om een periode van 7 jaar, dit staat zelfs aangegeven in de wet. Ook zijn er nog documenten die je nog langer moet bewaren, namelijk 10 jaar. Documenten die je moet bewaren zijn bijvoorbeeld: uitgaande en inkomende facturen, je inkomsten en ook het privégebruik van producten en diensten.

Wanneer moet je boekhouding inleveren?

Je levert je boekhouding in zodra er door de belastingdienst wordt nagevorderd. Het is van groot belang dat je administratie klopt en dat je kunt bewijzen dat jij niet extra veel geld af hoeft te staan aan de belasting. Gedurende de eerder genoemde periodes van 5, 7 en 10 jaar is het dus van essentieel belang dat je aan kunt tonen hoe je boekhouding in elkaar steekt. In deze periode kan de belastingdienst er namelijk voor zorgen dat je extra kosten krijgt als je boekhouding niet in orde is.

Welke boekhouden software zijn er?

Er zijn een aantal boekhouden software die goed zijn voor je organisatie. De verschillende soorten software worden verder behandeld in de desbetreffende tabs. De volgende ERP software worden uitgelicht:

Moneybird

Moneybird biedt een alles in één pakket voor jouw boekhouding. Het maakt het lastige van het boekhouden makkelijk voor je en het zorgt ervoor dat je sneller te werk kunt gaan. Daarnaast zorgt het voor meer plezier in je werkwijze.

Yuki

Yuki maakt het boekhouden leuker en simpeler. Met deze software heb je de complete controle over de financiële aspecten van je bedrijf. Het zet kennis om in het makkelijker maken van procedures. Het stimuleert de samenwerking en maakt de kans op fouten kleiner.

Jortt

Jortt staat voor het boekhouden met een lach op je gezicht. Het boekhouden kost met deze software weinig tijd en maakt het toegankelijker dan ooit. Boekhouden wordt door Jortt beschouwd als onderdeel van je werk wat door systemen opgepakt moet worden en niet door de mens.

Gravita

Gravita staat bekend om het concept dat de software simpel maar volledig is. Je betaalt één keer voor de software, er komen dus geen maandelijkse lasten bij kijken. De bijkomende updates en helpdesk zijn ook zonder kosten.

Asperion

Asperion staat bekend om het feit dat boekhouden makkelijker is dan ooit tevoren. Ieder aspect van deze software is te vinden in de cloud, waardoor het overal toegankelijk is voor jou en je bedrijf.

e-Boekhouden

e-Boekhouden is bijzonder in haar soort. Startende ondernemers kunnen namelijk de software gratis gebruiken. Je kunt de software mee upgraden met jouw groeiende bedrijf, denk hierbij aan het uitgroeien zzp/mini bedrijf of een standaard bedrijf.

CASH Software

CASH Software staat bekend om het automatiseren van je boekhouding, er wordt aangegeven dat er meer dan 90% van je administratie gerelateerde werkzaamheden geautomatiseerd wordt door de CASH Software.

Boekhoud software