Wat is software?

6 oktober 2022
Software ontwikkelaar

Veel mensen weten wat software is, maar het moment dat het uitgelegd moet worden wordt het ineens heel lastig. Het is namelijk een breed begrip. Software kan gezien worden als het fundament waarmee digitale programma’s worden gebruikt, zonder de software heb je geen programma’s tot je beschikking. Er zijn veel verschillende soorten software. In deze blog zal uitgelegd worden wat software precies is, welke soorten er zijn, waarom je het moet gebruiken en waar je op moet letten om de beste keuzes te maken.

De welbekende hoofdvraag. Wat is software nou precies? Software zijn de programma’s, tools en applicaties waarmee je systeem op de juiste manier kan functioneren. Software zorgt ervoor dat je je taken digitaal kunt uitvoeren en hiermee je werk makkelijker, efficiënter en effectiever maakt. Met behulp van software ontwikkelaars kun je je bedrijf op de juiste manier inrichten als het gaat om de digitale processen. Doordat tegenwoordig zo’n beetje alles gedigitaliseerd is, is software te verdelen in twee grote categorieën.

Welke soorten software zijn er?

Er zijn in principe twee soorten software, met daarin miljoenen varianten erin. De twee soorten software zijn: systeemsoftware en applicatiesoftware. Laten we dieper in gaan op de twee soorten.

Systeemsoftware

Met systeemsoftware beheer je het systeem van een computer, het zorgt er dus voor dat een computer op de juiste manier functioneert. Programma’s worden afgestemd op de software, waardoor ze optimaal werken. De software zelf wordt weer ontwikkeld door programmeersoftware, dus zoals eerder gezegd komt software overal in voor.

Applicatiesoftware

Applicatiesoftware ondersteunt je wanneer je gebruikmaakt van je gadgets, denk hierbij aan je laptop, tablet, telefoon etc. Applicatiesoftware zijn de apps die je gebruikt. Je kunt applicatiesoftware verdelen in onderdelen als privé en zakelijk. Denk bij privé aan games en social media. Bij zakelijke software kun je denken aan de HRM, CRM, ERP en boekhoudsoftware.

Waarom moet je software gebruiken?

Het is belangrijk om software te gebruiken omdat je op deze manier je computer, telefoon etc. op de optimale manier kunt gebruiken. Voor je bedrijf is het ook belangrijk dat je software tot je beschikking hebt, omdat je hiermee de processen binnen je werk kunt versoepelen en efficiënter kan maken. Software is hetgeen wat ervoor zorgt dat je werkzaamheden geautomatiseerd en gedigitaliseerd kunnen worden. Om veel tijd, en tijd kost geld, te besparen is het belangrijk om software te gebruiken. Het is heel belangrijk om hierin de juiste keuze te maken.

Waar moet je op letten voor de juiste keuze?

Er zijn een aantal onderdelen waar je op moet letten bij het maken van de juiste keuze voor je software. Het is belangrijk dat de software bij je bedrijf past. Door het grote aanbod aan software is het aan jou om een bepaalde selectie te maken waar de software goed op scoort, weeg de voor- en nadelen voor jezelf af en maak hieruit een keuze. Denk bijvoorbeeld aan de tools van de software, de kosten, de gebruikersvriendelijkheid en ook van de klantenservice van het bedrijf achter de software.

Share this Article